alu okna, alu vhodna vrata, vetrolovi, verande, senčila, žaluzije, rolete
AL planet Stavbno pohištvo iz aluminjija - Za ogled vsebin si namestite brezplačni Flash predvajalnik.
 Energetsko varčno

Kaj je energetsko varčno stavbno pohištvo ?

  OKNA, kot element obodne površine zgradbe v prvi vrsti omogočajo osvetlitev in prezračevanje prostorov, zagotavljajo pa tudi zvočno in hidrozaščito.  Eden od glavnih motivov za hiter razvoj oken v zadnjih letih, je poleg estetskih, varnostnih, tehnoloških in drugih, zmanjševanje toplotnih izgub. Ker strošek nakupa stavbnega pohištva nikakor ni zanemarljiv, moramo biti pri izbiri in nakupu pozorni na kar nekaj stvari. 

 
Nakup stavbnega pohištva je ena pomembnejših investicij, saj se opravi vsakih trideset ali celo več let. Ker gre za pomembne elemente, ki vplivajo na ugodno bivalno klimo, morajo zagotoviti občutek varnosti, dajati nam morajo svetlobo, ohraniti intimnost in morajo biti energijsko učinkoviti.

 
 
Težnja po čim manjši porabi energije, in spodbujanje države prek EKO sklada ( subvencije, krediti),  www.ekosklad.si, nas vodita do tega, da pri izbiri stavbnega pohištva preučimo kaj je za nas optimalno, tako glede toplotne izolativnosti celotnega objekta na eni strani in ekonomske upravičenosti na drugi strani.

 
  ZAKAJ ALUMINIJ?
Aluminij je material, ki bolj kot katerikoli obdrži svoje strukturne lastnosti. Ni nagnjen k spremembam zaradi temperaturnih razlik in sunkov vetra. Poleg tega je zaradi obdelave površine odporen proti neugodnim zunanjim vplivom. Prav zato zagotavlja popolno vzdržljivost tudi po mnogih letih in ostane lep, saj se s časom ne spreminja. Stavbno pohištvo in zimski vrtovi iz alu profilov so popolnoma neprepustni za vodo in zrak in zagotavljajo odlično akustično in toplotno izolacijo.


Poleg dobre toplotne izolativnosti samega okna je izredno pomembna tudi vgradnja oken. Če ni izvršena strokovno in pravilno nam še tako dobro energetsko učinkovito okno ne doprinese kaj dosti pri varčevanju z energijo.

 

Vse bolj se danes uveljavlja sistem troslojne vgradnje energetsko varčnih in pasivnih oken po smernicah RAL montaže. Bistvo te vgradnje pa je kakovosten spoj med okvirjem stavbnega pohištva in zidom, ki mora ustrezati visokim zahtevam toplotne, zvočne parapropustne in vodoodbojne izolacije in omogočiti dolgotrajno delovanje stavbnega pohištva.
www. iso-chemie.de


Težnja po čim boljši toplotni izolativnosti celotnega objekta še ne pomeni, da ima le–ta tudi zdravju prijazno bivalno klimo. Slednjo lahko dosežemo le s pravilnim prezračevanjem, ki je lahko prisilno (izmenjevalci zraka v posameznih prostorih) ali naravno z odpiranjem oken. Za zdravo in prijetno bivalno klimo priporočamo dvakrat dnevno nekajminutno prezračevanje z odpiranjem oken tako pozimi kot poleti.

Energetsko varčna gradnja je gradnja današnjih dni in prihodnosti. Zahteve po čim boljši energetski učinkovitosti pa so nas pripeljale do novih standardov, vezanih na toplotno prehodnost in izolativnost, ki jih moramo upoštevati pri sestavljanju projektne dokumentacije za gradbeno dovoljenje. Najbolj poznana je pri nas toplotna prehodnost celega okna Uw, ki pa naj bi po novih standardih v naslednjem obdobju ne bila večja od Uw<1,0W/m²K, za pasivne objekte pa je Uw<0,80 W/m²K.


 

 

alu okna - alu vhodna vrata - alu polkna - rolete - verande - zasteklitve balkonov - vetrolovi - zimski vrtovi - ograje - komarniki - žaluzije - lamelne zavese -pliseji
Alplanet © 2010 Produkcija Digital iN .